Algemene snoeitips

Wanneer moet je snoeien? En hoeveel moet je snoeien? Zal de plant volgend jaar wel bloemen krijgen? Snoeien blijft voor veel tuinbezitters een bron van twijfels. Voor verschillende planten, bomen en heesters gelden inderdaad uiteenlopende snoeivoorschriften. Vraag dus bij twijfel gerust om raad bij
de tuinadviseur. Met deze snoeitips geven we alvast een aantal algemene snoeiprincipes.

Gereedschap
Gebruik altijd scherp gereedschap, want door rafelige snoeiranden kunnen de scheuten afsterven. Voor dunne takken is een goede snoeischaar geschikt (er zijn speciale scharen voor linkshandigen), voor dikkere takken vindt je bij jouw tuincentrum ondermeer snoeizagen en takkenscharen.

Vormsnoei
Om de gewenste vorm te krijgen, zal je veel planten en bomen een beetje moeten helpen door storende elementen weg te halen. Vormsnoei is gericht op een symmetrische ontwikkeling, waarbij de natuurlijke groeiwijze wordt benadrukt.

Snoeien om te bloeien
Rozen, maar ook heide en een aantal andere planten, bloeien rijker als ze in het voorjaar worden teruggesnoeid. De bloemen komen op de sterke, jonge scheuten, die zich dankzij de snoeibeurt goed kunnen ontwikkelen. Het snoeien van rozen wordt behandeld in een aparte Tuintip.

Het juiste moment
Voor de meeste bomen, struiken en planten is februari de beste tijd om te snoeien. Dan is de groeiperiode nog niet begonnen en is de strengste vorst hopelijk voorbij.

Heesters die voor 21 juni (de langste dag) bloeien, snoei je na de bloei, in de zomer. Als je ze in het voorjaar snoeit, knip je namelijk ook de bloemknoppen weg die zich al in het voorgaande najaar hebben gevormd. Druiven zijn hierop een uitzondering; daar komt de sapstroom al in januari op gang. Snoei de druif dus voor nieuwjaar, anders kan ze leegbloeden.